Glutenvrije boterkoek

Een echt Nederlands klassieke lekkernij

Boterkoek is een klassiek Nederlandse lekkernij. Deze is uiteraard glutenvrij. De naam zegt al genoeg, een heerlijke koek gemaakt van echte boter. Maar niet getreurd ook deze boterkoek kan je prima koemelkvrij maken met plantaardige boter. Ook erg lekker!

Wat heb je nodig om boterkoek te maken?

De boterkoek maak je met een speciale boterkoekvorm. Daar zit een speciaal draaistuk aan om de koek uit de vorm te wippen. Als je geluk hebt, loop je ertegenaan bij bijvoorbeeld de Action. Klik hier voor degene die ik gekocht heb. Heb je geen speciale vorm, maak het dan in een gewone springvorm.

Wil je deze boterkoek koemelkvrij maken? Dat kan! Haal dan plantaardige boter welke je kan gebruiken in plaats van roomboter. Zelf vind ik Flora en Violife lekkere boter. Blue Band heeft ook plantaardige roomboter, die vind ik persoonlijk wat bloemig smaken. Maar ook prima om te gebruiken.

Deel jouw creatie!

Volg je Ikeetvrij al op Instagram @ikeetvrij en Facebook @judith_ikeetvrij? Daar deel ik nog veel meer recepten en tips. Ga jij dit recept maken? Dan vind ik het super leuk om het resultaat te zien. Je kunt mij taggen op Facebook en Instagram.

Glutenvrije boterkoek

Boterkoek is een klassiek Nederlandse lekkernij. Deze is uiteraard glutenvrij. De naam zegt al genoeg, een heerlijke koek gemaakt van echte boter. Maar niet getreurd ook deze boterkoek kan je prima koemelkvrij maken met plantaardige boter. Ook erg lekker!
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 25 minuten
Gang Dessert
Keuken Nederlands
Porties 12 personen

Keukenbenodigdheden

 • 1 boterkoekvorm 21-23 cm
 • 1 mixer en mengkom

Ingrediënten
  

 • 200 gram glutenvrij meel Schär mix B, universeel is niet lekker in boterkoek
 • 200 gram kristalsuiker
 • 200 gram roomboter ongezout of plantaardige boter op kamertemperatuur
 • 1 zakje vanillesuiker of 1 vanillestokje 8 gram
 • 1 ei
 • 1 extra ei om de boterkoek mee in te smeren
 • 1/2 eetlepel water of rijstemelk
 • 1 snuf zout

Aan de slag
 

 • Vewarm de oven voor op 180 graden.
 • Mix de boter, de kristalsuiker, vanillesuiker en het snufje zout.
 • Voeg het ei toe en mix mee.
 • Voeg het glutenvrij meel toe en meng tot 1 geheel.
 • Vet de bakvorm in en verdeel het beslag over de vorm. Klop 1 ei los en smeer de bovenkant van de boterkoek in met ei. Maak met een vorm een motief op de boterkoek.
 • Bak de boterkoek in 20-25 minuten goudbruin.
Trefwoord Appeltaart, Boterkoek, Hollandse taart

Geef een reactie