Glutenvrije en koemelkvrije kruidnoten tulband

5 december Sinterklaas!

Hij komt, hij komt, die lieve goede Sint. Het is weer zover.. 5 december. Elk jaar kijk ik weer uit naar de lekkernijen die horen bij Sinterklaas. Ik ben gek op kruidnoten, gevulde speculaas, speculaasbrokken etc. Eigenlijk alles met speculaaskruiden! Consenza heeft speciaal voor de periode rond Sinterklaas een aantal glutenvrije seizoensproducten. Dat zijn de volgende producten:

 • Speculaasbrokken
 • Gevuld speculaas
 • Speculaasjes
 • Kruidnoten
 • Kruidnoten met chocolade
 • Taai Taai poppetjes

Dat is dus een aardig glutenvrij assortiment. Klik hier voor de webshop van Consenza. Ik ging aan de slag met de glutenvrije kruidnoten. Het is altijd fijn om een voorraad glutenvrije kruidnoten in huis te hebben. Natuurlijk heerlijk om zo te eten of te verwerken in een baksel. En wie heeft er geen voorraad aan kruidnoten tijdens de feestdagen, dus aan de bak een maak deze heerlijke tulband. De kruidnoten van Consenza zijn naast glutenvrij ook koemelkvrij. Dat is dus een aardig glutenvrij assortiment. De glutenvrije kruidnoten zijn te verkrijgen in de webshop, maar ook te bestellen online bij deglutenvrijewebshop.nl en te verkijgen bij o.a. de Albert Heijn.

Een luchtige tulband boordevol kruidnoten en een vleugje sinaasappel

Deze glutenvrije tulband is zo goed gelukt! Ik maakte een Moskovische tulband. Moskovisch gebak kenmerkt zich door de luchtigheid van de cake. Je bereikt dit door de eieren te scheiden en de eiwitten goed stijf te kloppen. Voeg daar de smaken koekkruiden, sinaasappelrasp en kruidnoten aan toe en je hebt een hele lekkere en vooral luchtige Sinterklaastaart. Deze smaken combineren toch uitstekend! Maak de tulband feestelijk door deze te bedekken met creamcheese, extra kruidnoten, sinaasappelrasp en eventueel stukjes glutenvrij speculaas van Consenza.

Bewaar de tulband in de koelkast. De tulband blijft dan in ieder geval 2 dagen lekker zacht.

Deel je creatie!

Ga jij dit recept maken? Dan vind ik het super leuk om het resultaat te zien! Je kunt mij taggen op Facebook met @ikeetvrij of Instagram met @judith_ikeetvrij. Consenza kan je taggen op instagram met @consenzaglutenvrij. We zijn reuze benieuwd!

Hoeveelheid: 10 personen
Baktijd: 20 minuten bereidingstijd + 35 baktijd

Keukenbenodigdheden:

 • 2 mengkommen + mixer
 • Tulband vorm diameter 20 cm (het wordt een halve tulband)

Ingrediënten:

Tulband:

 • 6 eieren
 • 80 gram kristalsuiker
 • 130 gram glutenvrij bakmeel
 • 100 gram plantaardige boter
 • 1,5 tl bakpoeder
 • 1 el koekkruiden
 • Snufje zout
 • Rasp van 1 sinaasappel
 • 80 gram glutenvrije kruidnoten van Consenza (meer kruidnoten toevoegen kan ook)
 • Boter of olie om de tulbandvorm in te vetten

Topping:

Aan de slag:

 1. Verwarm de oven voor op 160 graden;
 2. Scheid de eieren;
 3. Klop de eiwitten stijf in een vetvrije/schone kom;
 4. Klop in een andere kom het eigeel met de suiker schuimig tot dit wit wordt;
 5. Smelt de plantaardige boter in de magnetron, 30 sec op 800 watt;
 6. Mix de gesmolten boter, het glutenvrije meel, bakpoeder, de koekkruiden, snufje zout en de rasp van de sinaasappel mee met het eigeel;
 7. Roer (voorzichtig) de opgeklopte eiwitten door het eigeelbeslag tot een egaal beslag;
 8. Vet de bakvorm in. Schep 1/3e van het beslag in de tulbandvorm. Verdeel een deel van de kruidnoten over het beslag. Verdeel 1/3e van het beslag over de kruidnoten. Verdeel daar weer kruidnoten over en dek ze af met het laatste deel van het beslag;
 9. Bak de cake in 35-45 minuten gaar. Laat de tulband afkoelen. Snijd eventueel de onderkant van de tulband af om hem recht te maken;
 10. Meng de creamcheese, poedersuiker, water en koekkruiden. Verdeel over de tulband. Maak af met kruidnoten, stukjes speculaas en sinaasappelrasp.

Dit recept is een samenwerking met Consenza.

Geef een reactie