Broodbakmachine van Panasonic en recept voor glutenvrij rozijnenbrood

Broodbakmachine Panasonic

Zacht, smaakvol en vers glutenvrij brood. Dat wil jij toch ook?

Wat mis jij het meest in een glutenvrij dieet? Als je die vraag stelt aan mensen die glutenvrij eten, is dat 9 van de 10 keer ‘lekker glutenvrij brood’. Daar ben ik het helemaal mee eens. Een lekkere verse glutenvrije boterham. Dat zou toch niet zo moeilijk moeten zijn? Dat zou je denken. Ik bak al van kinds af aan. En ik bak al 15 jaar glutenvrij. Als ik iets heel moeilijk vind om te bakken, is dat glutenvrij brood. Je kent het vast wel bij glutenvrij brood: heel compact, droog, korrelig, een dag later niet meer vers en ga zo maar verder. Ik heb het allemaal meegemaakt. En met al mijn bakervaring bak ik vrijwel geen glutenvrij brood, omdat ik er geen kei in ben. Maar ik heb nu een hulpje in de keuken, een broodbakmachine van Panasonic!

Toen Panasonic mij benaderde om aan de slag te gaan met een broodbakmachine heb ik mij eerst goed afgevraagd of ik me wil wagen aan het ‘zelf’ bakken van glutenvrij brood. Ik krijg van jullie geregeld de vraag of ik een broodbakmachine heb. Of ik broodrecepten heb voor een broodbakmachine etc. Mijn antwoord is altijd nee. Ik weet (wist) daar te weinig vanaf. Panasonic gaf aan dat zij nu machines hebben met 4 glutenvrije standen. Ik heb me verdiept in de machines en ben de afgelopen weken aan de slag gegaan met broodbakmachine Panasonic SD-YR2550 S (Silver). Er is een wereld voor mij opengegaan!

Broodbakmachine van Panasonic SD-YR2550 S (Silver)

Panasonic SD-YR2550 is een mooie broodbakmachine van roestvrijstaal. De YR2550 broodbakmachine van Panasonic heeft 31 programma’s om uit te kiezen, waarvan 4 specifiek voor glutenvrije baksels. Je kan kiezen voor een programma voor glutenvrij brood, cake, pizzadeeg en pasta. Maar naast de brood- en cake programma’s kan de machine ook jam, compote en een zuurdesemstarter maken. Er zijn 3 handmatige standen waarmee ingesteld kan worden om enkel beslag van cake te mixen, brooddeeg te kneden of om te bakken. De machine heeft een extra vakje voor gist en topping. Deze mogelijkheid heb je niet nodig voor het bakken van glutenvrij brood met het glutenvrije programma. Maar mocht je aan de slag gaan met de andere standen, dan is dit zeker handig! De broodbakmachine van Panasonic kost € 239,99 en koop je onder andere bij Panasonic, BOL en BCC

Broodbakmachine Panasonic
Broodbakmachine Panasonic

Ervaring en tips met de broodbakmachine van Panasonic

Om de broodbakmachine te leren kennen ben ik gestart met het bakken van kant-en-klare bakmixen. Er is genoeg keuze aan glutenvrije bakmixen. Dus koop een variatie en ga aan de slag. Het bakken met de machine is mij heel goed bevallen. Ik kwam erachter dat ik in het verleden het deeg niet lang genoeg kneedde en niet op de juiste temperatuur liet rijzen. Om dit proces goed te laten verlopen is een broodbakmachine een uitkomst. De YR2550 broodbakmachine heeft twee geïntegreerde sensoren om de binnen- en buitentemperatuur vast te stellen en het programma bij elke stap te optimaliseren. Hoe warm of koud het ook is, de juiste temperatuur om het deeg te laten rijzen wordt bereikt. Het is echt een gemak om je ingrediënten in de mengkom te doen, de knop in te drukken en verder heb je er geen omkijken naar. Het is me zowaar gelukt om luchtig en ‘hoog’ brood te bakken. Daarnaast bespaar je ook ontzettend veel tijd, die ik nogal eens tekortkom!

Naast het bakken van glutenvrij brood, kan de machine ook glutenvrij pizzadeeg, cake en pasta bereiden. Er staat me nog genoeg te doen om de machine nog beter te leren kennen! Daar houd ik jullie uiteraard van op de hoogte. Hieronder heb ik wat feitjes en tips verzameld voor het bakken van glutenvrij brood.

Broodbakmachine Panasonic

Mijn ervaring en informatie over brood bakken:

 • Het bakken van een brood op de glutenvrije stand duurt totaal 1 uur en 50 minuten;
 • Het gebakken brood heeft een afmeting van 18 cm bij 11 cm. De hoogte kan verschillen;
 • Leer de broodbakmachine kennen. Ik ben eerst aan de slag gegaan met kant-en-klare glutenvrije broodmixen. Bekijk op de verpakking van de mixen wat de bak en rijstijden zijn en kies daar het juiste programma bij. Dit hoeft niet per se het glutenvrije programma te zijn. Onderaan vind je mixen welke kant-en-klare mixen ik al getest heb (deze blijf ik aanvullen). Heb je nog meer tips? Stuur mij die gerust!;
 • Ga aan de slag met verschillende soorten glutenvrij meel. Lees ook eens de ingrediënten van kant-en-klare mixen, zo leer je verschillende combinaties van glutenvrije melen kennen. Hieronder een opsomming van glutenvrije melen waarmee een mix zou kunnen maken:
  • Havermeel: Haver bevat geen gluten, maar omdat het vaak gekruist wordt met glutenbevattende granen wordt haver niet als 100% glutenvrij gezien. Ga dus voor de glutenvrije variant.
  • Maismeel
  • Sorghummeel: Sorghummeel is een voedzaam eiwitrijk meel. Dit geeft meer voedingswaarde aan je brood, maar ik vind wel dat het brood een stuk compacter wordt.
  • Tapiocameel: Als je bakt met tapiocameel krijg je een elastischer brood
  • Teffmeel: Teff is volkorenmeel. Teff is rijk aan vezels en bevat meer calcium dan andere graansoorten.
  • Aardappelzetmeel
  • Maizena
 • Maak de machine niet open tijdens het rijzen en bakken. De machine geeft zelf met een piep aan of het nodig is om de machine (tussentijds) te openen;
 • Voeg psyllium vezels toe aan het brooddeeg. Hierdoor voeg je vezels en elasticiteit toe aan brood. Psyllium vezels zorgen ervoor dat glutenvrij deeg beter bindt. Daarnaast heeft het ook een positief effect op de darmen. Je koopt de vezels bij Het Kruidvat of Holland & Barrett. Je kan ook appelvezels toevoegen om het brood vezelrijker te maken;
 • Laat het gedroogde gist niet in aanraking komen met zout. Los het op in lauwwarm melk/water of voeg het gist en zout aan twee kanten van de vorm toe. Als de gist gaat borrelen is je gist goed. Los het gist niet op in vloeistof warmer dan 38 graden, dan verliest het zijn werking;
 • Vries het brood na het bakken en afkoelen in. Dit doe je per 2 à 3 sneetjes. Zo blijft het brood het langst goed;
 • Geef niet op als het brood mislukt. Dat is heel lastig, want ik heb ook echt moeten doorzetten. Ik heb aardig wat broden zien mislukken, maar oefening baart kunst!

Ga aan de slag en bak je eigen glutenvrije brood!

Om je toch een handje te helpen, heeft Panasonic (glutenvrije) recepten bijgeleverd met inspiratie voor glutenvrije broden. Ik heb de vraag gesteld op Instagram welk glutenvrij brood jullie graag terugzien op mijn website. Met stip op nummer 1 stond rozijnenbrood. Ik ben zelf ook gek op rozijnenbrood. Heerlijk met een plakje kaas. Het voordeel van het bakken rozijnenbrood is dat de rozijnen het brood smeuiigheid geven. Ik voegde daar nog wat dadels, lijnzaad en pitten aan toe om het brood nog meer smaak te geven. Dit brood blijft maar liefst 3 dagen (zonder in te vriezen) goed zacht. Je kan het brood ook oppiepen in de oven of magnetron. Na het rozijnenbrood was er veel vraag naar maisbrood. Ook daar heb ik een recept voor ontwikkelt. Klik hier om bij het recept te komen.

Glutenvrij rozijnenbrood met pitten en lijnzaad

Keukenbenodigdheden

 • Broodbakmachine Panasonic SD-YR2550

Ingrediënten

 • 3 eieren
 • 100 gram glutenvrij havermout
 • 100 gram glutenvrij bakmeel (Schär mix B)
 • 20 gram psyllium vezels
 • 150 ml lauwwarm water of plantaardige melk
 • 5 gram gedroogde gist
 • 3 tl kaneel
 • 1 banaan of 50 gram appelmoes
 • 3 Medjoul dadels (of extra rozijnen)
 • 5 el rozijnen
 • 2 el gebroken lijnzaad
 • 2 el zonnebloempitten
 • 5 gram zout
 • Eventueel: 1 el broodverbeterpasta

Varieer erop los. Het lijnzaad, de dadels en de zonnebloempitten kan je ook vervangen voor noten en/of ander gedroogd fruit.

Aan de slag:

 1. Voorbereiding: Doe de gist bij het lauwwarme water en roer door. Laat dit 5 minuten staan en bereid de rest van het deeg voor. Klop de eieren los in een kom. Weeg de havermout, het meel en de psylliumvezels af. Snijd de dadels in kleine stukjes. Prak de banaan;
 2. Haal de mengkom uit de broodbakmachine. Gebruik de deeghaak voor normaal brood;
 3. Doe de losgeklopte eieren in de mengkom;
 4. Giet hierop het gistmengsel;
 5. Doe daarna het meel in de mengkom;
 6. Leg daarboven op het kaneel, geprakte banaan, stukjes dadel, rozijnen, lijnzaad, zonnebloempitten en zout.
 7. Klik de mengkom terug in de broodbakmachine;
 8. Sluit de machine en kies stand 14 voor glutenvrij brood. Maak een keuze tussen de normale of donkere korst;
 9. Na 6 minuten piept de machine. Schraap dan met een plastig spatel meel weg van de zijkant van de mengkomt. Doe de machine weer dicht. Druk nergens op. Na 1 uur en 45 minuten is het rozijnenbrood klaar. Kiep hem uit de bakvorm en laat afkoelen.

Heb je geen broodbakmachine? Volg dan tot stap 6. Kneed daarna het brood in een mengkom 20 minuten, doe in een ingevette brood- of cakevorm. Laat het deeg daar 40 minuten rijzen en bak daarna 50 minuten af.

Glutenvrij rozijnenbrood

Glutenvrije kant-en-klare broodmixen test:

 • AH Glutenvrij vezelrijk broodmix: Dit brood vind ik iets te compact. Het komt mooi uit de machine, maar het brood is vrij stevig. Een dag later is het brood voor mij te droog en korrelig. Vries het daarom meteen in. Let op door invriezen verliest brood wel wat vocht. Het brood kan dus wel droger worden;
 • La Poole Rimboemix: Heel luchtig en hoog brood. Ik had te weinig zout toegevoegd, dus een beetje flauw qua smaak. Ik vond de substantie wat ‘te’ luchtig. Groot minpunt is dat het koemelk bevat;
 • La Poole Glutamix Wit: Dit brood is enorm. Super zacht en knapperig van buiten. Ik heb dit keer broodverbeterpasta gebruikt i.p.v. zonnebloemolie. Wat een lekker brood! Het brood is 3 dagen later nog steeds zacht. Ook voor een tosti is dit brood geschikt;
 • Schar Farm House Bread: Brood met zuurdesem. Ik schrok even toen ik de bovenkant van het brood zag na het bakken. Dat was vrij licht gebleven. Dit brood heeft me positief verrast. Het brood was zacht, maar ook stevig. Ik houd daar wel van qua structuur. Een dag na het bakken was het brood wel wat droger. Dus ook hier de tip, vries het in.

Wordt steeds aangevuld.

Geef een reactie