Ik zie steeds vaker suikervervangers voorbij komen op internet. En daarnaast krijg ik veel vragen of mijn recepten ook met suikervervangers zijn te maken. Dus ik werd steeds benieuwder en ben aan de slag gegaan met een suikervervanger (van Sukrin).

Maar ik vroeg me wel af wat zit er nou eigenlijk in zo’n suikervervanger. Is het niet een chemisch goedje, is het niet schadelijk etc. Dus dat heb ik even uitgezocht! De suikervervanger die ik gebruikte is Erythritol. Erythritol is een natuurlijk product (suikeralcohol) en staat ook wel bekend als polyol. Erythritol wordt verkregen door fermentatie van glucose door een gist. Het valt onder de groep niet-intensieve zoetstoffen en is 100% natuurlijk. In tegenstelling tot intensieve zoetstoffen zoals aspartaam en sucralose ondergaat erythritol geen chemische processen en kent deze suikervervanger geen nare bijwerkingen. Het heeft het e-nummer E968 en is niet schadelijk voor de gezondheid. Deze natuurlijke zoetstof is bovendien veilig verklaard door de Europese autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA). Erythritol kan veilig worden gebruikt in voedingswaren (bron Sukrin).
Prima, daar ga ik mee aan de slag! Ik combineerde twee van mij eigen recepten. Namelijk de cheesecake en de brownie. Ik maakte de brownie ook nog eens met amandelmeel, zodat deze taart ook koolhydratenarm werd. De hele taart bevat 41 koolhydraten, wat neerkomt op 6 koolhydraten per 100 gram. De taart is genoeg voor 8 stukken taart (85 gram per stuk).
Ik gebruikte voor de taart melkchocolade gezoet met Erythritol, om de taart helemaal zonder geraffineerde suiker te maken. Maar je kan voor de brownie ook extra pure chocolade gebruiken, en dan bevat de taart totaal zelfs maar 36 koolhydraten, dus 5 koolhydraten per 100 gram.
En moet je helemaal niets van die suikervervangers hebben? Dan is deze taart natuurlijk prima te maken met suiker! De hoeveelheden die bij de suikervervanger staan, kan je gewoon vervangen door suiker. Het recept is namelijk de helft van mijn brownierecept en 1/3e van mijn cheesecakerecept.
En heb je een notenallergie? Vervang dan het amandelmeel door (glutenvrij) zelfrijzend bakmeel.
Wat heb je nodig:
Brownielaag:
- 40 gram roomboter
- 75 gram pure chocolade (minimaal 70% cacao) of melkchocolade
- 75 gram suikervervanger
- 1 eieren
- snufje zout
- 50 gram glutenvrije amandelmeel (of glutenvrij zelfrijzend bakmeel)
- 1 theelepels bakpoeder
Cheesecake:
- 200 g MonChou
- 1 el glutenvrij amandelmeel (of glutenvrij zelfrijzend bakmeel)
- 60 g suikervervanger
- 1 eieren
- 50 g crème fraîche
- 1 theelepel vanille essence
- Ronde kleine taartvorm van 20 cm (ingevet)
Aan de slag:
- Verwarm de oven voor op 170 graden;
- Smelt de boter en chocolade au bain-marie;
- Mix ondertussen de suikervervanger en het ei voor ongeveer 1 minuut;
- Giet de gesmolten chocolade en boter bij het eimengsel en mix het beslag nogmaals door elkaar totdat alles met elkaar vermengd is;
- Voeg daarna het amandelmeel (of het zelfrijzend bakmeel), bakpoeder en het snufje zout toe en mix nog even door;
- Giet het chocolademengsel in de taartvorm;
- Maak de cheesecake door alle ingrediënten te mengen tot een egaal mengsel.
- Schep het beslag op het browniemengsel;
- Bak de taart in 30/35 minuten gaar. De bovenkant van de cheesecake moet licht gekleurd zijn (bij mij op de foto is hij iets te donker ;)).
- Laat de taart afkoelen en zet deze minimaal 2 uur in de koelkast.

2 gedachten over “Brownie Cheesecake (suikervrij/koolhydratenarm)”