Glutenvrije appelkrokant vlaai

Glutenvrije appelkrokant vlaai

Echte Limburgse vlaai

Vlaai associeer ik toch wel met Limburg. Mijn familie komt uit Limburg en ik ben opgegroeid met het eten van vlaai. Elke verjaardag, feest en begrafenis stond er wel eentje op tafel. Maar wat weet jij over de vlaai?

Het bestaan van de vlaai gaat terug naar de middeleeuwen, waarbij deze niet alleen in Limburg bekend was, maar ook in delen van Duitsland, Zwitserland en België. Het woord vlaai is afkomstig van het Germaanse woord “vlade”. En dat betekent plat. De Limburgse vlaai is een platte, ronde broodkoek gevuld met een fruit- of rijstvulling.

Bodem van de vlaai is een vak apart

Traditioneel gegist vlaaideeg lijkt dus op brooddeeg en is meestal wat zwaarder dan taartdeeg. Een echte Limburgse taartbodem is daarom ook helemaal niet zo zoet als je misschien gewend bent in het Westen van het land. Om een glutenvrije taartbodem te creëren, maak ik gebruik van Schär Brot Mix. Deze glutenvrije mix is speciaal voor het bakken van brood en dus vlaaibodems. En geloof mij, de glutenvrije vlaaibodem is echt zoals hij moet zijn. Het deeg is uitstekend uit te rollen en blijft na het bakken net zo zacht als de vlaai moet zijn.

Wist je dat de bodem van een vlaai maximaal 1 cm dik mag zijn, maar voldoende stevig om als taartpunt uit de hand gegeten te worden. Ook hier voldoet de glutenvrije bodem aan. Ik rol de bodem uit tot een halve cm. De glutenvrije taartpunt brokkelt niet af en kan je zo uit de hand eten, mocht je hem als echte Limburger willen opeten. Door het gebruik van Schär Mix B wordt de bodem net wat steviger/bindend zoals een vlaaibodem moet zijn, dan als bij het gebruik van ‘normaal’ glutenvrij meel.

De luxe appelkrokant vlaai

De abrikozen, rijst- en kersenvlaai ken je waarschijnlijk wel. Dat zijn toch wel de meest gegeten vlaaien die er zijn. Maar een goede glutenvrije variant heb ik nog niet gevonden in de winkel helaas. Daarom maakt mijn moeder en ik ze al jaren zelf. De hele familie is fan. Deze appel krokant vlaai is zeker het proberen waard. Het is een appelvlaai met bovenop een krokant Victoriabeslag. Victoriabeslag zie je ook bij bijvoorbeeld slagroomtaart. Het is een mengel van amandel, suiker en citroenrasp. Heel erg smakelijk en eenvoudig te maken.

Deel jouw creatie!

Volg je Ikeetvrij al op Instagram @ikeetvrij en Facebook @judith_ikeetvrij? Daar deel ik nog veel meer recepten en tips. Ga jij dit recept maken? Dan vind ik het superleuk om het resultaat te zien. Je kunt mij taggen op Facebook en Instagram. Tag vooral ook Schär @schaerglutenvrij_nl.

Glutenvrije appelkrokant vlaai

Glutenvrije appelkrokant vlaai

Echte glutenvrije Limburgse appelkrokant vlaai. Een zachte echte vlaaibodem met daarop een laagje appels en krokant Victoriabeslag.
Voorbereidingstijd 1 uur
Bereidingstijd 35 minuten
Rijstijd 1 uur
Gang Dessert
Keuken Limburgse
Porties 10 personen

Keukenbenodigdheden

 • Vlaaivorm of springvorm van 24 cm
 • 2 mengkommen
 • Steelpan
 • Theedoek

Ingrediënten
  

Vlaaibeslag 1

 • 175 gram Schär Brot Mix
 • 170 ml plantaardige melk rijst- of sojamelk
 • 7 gram gist

Vlaaibeslag 2

 • 30 gram lichtbruine basterdsuiker
 • 125 gram plantaardige boter
 • Snuf zout
 • 150 gram Schär Brot Mix

Vulling

 • 800 gram geschilde appels
 • 100 gram kristalsuiker
 • 20 gram maïzena
 • 1 theelepel kaneelpoeder

Victoriabeslag

 • 40 gram amandelschaafsel
 • 70 gram kristalsuiker
 • 1 Eiwit van 1 ei
 • Citroenrasp van 1 citroen

Eventueel vanilleslagroom

 • 200 ml verse slagroom
 • 1 zakje vanillesuiker
 • 2 theelepel kristalsuiker

Aan de slag
 

 • Vlaaideeg 1: Doe het glutenvrije meel, plantaardige melk en de gist in een kom en meng tot een deeg. Het blijft wat plakkerig. Laat in de mengkom. Zie foto 1 onderaan;
 • Vlaaideeg 2: Meng op het aanrecht de boter met de suiker en het zout. Maak een bol. Leg het meel op het aanrecht en leg de suikerbol hierop, foto 2 onderaan. Wrijf met je handen en vingers het geheel tot kruimels, foto 3. Doe deze kruimels bij vlaaideeg 1 en laat 10 minuten staan;
 • Kneed de 2 soorten deeg door elkaar een maak hiervan 2 gelijke bollen. Laat de bollen 35 minuten rijzen onder een vochtige theedoek;
 • Vulling: Schil de appel en snijd in kleine stukjes. Doe de appeltjes in de pan en bak/kook 5 minuten. Er komt vocht vrij. Giet het kort af, zodat het hele natte van de appeltjes af is. Doe daarna terug in de pan;
 • Meng de kristalsuiker met de maïzena en kaneelpoeder. Roer dit door de appeltjes en laat 2 minuten op laag vuur staan. Laat het geheel afkoelen en ga verder met de volgende stappen;
 • Smeer de vlaaivorm in met margarine. Rol 1 bol vlaaideeg uit tot de grote van de vlaaivorm + extra voor de rand. Klap het beslag dubbel en leg op de vlaaivorm. Klap uit en leg het deeg goed op de vlaaivorm. De randen mogen iets uitsteken. Prik een paar gaatjes in de bodem met een vork;
 • Giet de appelvulling af, zodat deze niet te nat is voor de vlaai. Verdeel de vulling over de vlaaibodem;
 • Rol het overgebleven bolletje deeg uit en maak hiervan slierten en maak een raster op de vulling. Duw de zijkanten goed aan.
 • Laat de vlaai nog 30 minuten rijzen. Verwarm ondertussen de oven voor op 200 graden;
 • Maak het Victoriabeslag. Klop het eiwit los. Voeg de amandelen, kristalsuiker en citroenrasp toe en roer door;
 • Verdeel het Victoriabeslag over het raster van de taart;
 • Bak de taart in 35 minuten gaar. Als de bovenkant te donker wordt, dek deze dan af.
 • Laat afkoelen en maak af met toefjes vanilleslagroom.
Trefwoord Limburgse vlaai, Vlaai

Geef een reactie