Appelcake van rijstemeel

IMG_1378Van de week zette ik deze appelcake op mijn instagram en facebook en kreeg zoveel leuke reacties. Echt super! Nu kunnen jullie zelf aan het bakken slaan! Op de glutenvrije markt kocht ik voor de eerste keer rijstemeel. Ik had er nog nooit eerder meegebakken, maar het is echt fijn meel.

Wat heb je nodig:

 • 100 gram zachte boter
 • 100 gram licht bruine basterd suiker
 • Snufje zout
 • 2 eieren
 • 140 gram rijstemeel
 • 2 theelepels bakpoeder
 • 4 appeltjes in langwerpige stukjes
 • 3 eetlepels melk
 • 3 eetlepels abrikozenjam
 • citroensap (ik gebruik de kant en klare)
 • kaneel

 

Aan de slag:

 1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
 2. Begin met het snijden van de appels. Snijd de appels in stukjes van ongeveer 2 cm bij 1 cm/2 cm. Karamelliseer de appeltjes door een eetlepel boter te laten smelten in een pannetje, voeg een scheutje suiker toe en kaneel naar smaak. Bak de appeltjes ongeveer 3 minuten en laat ze daarna afkoelen.
 3. Mix de boter, suiker en het snufje zout. Voeg hier 1 eetlepel citroensap aan toe.
 4. Mix 1 voor 1 de eieren door het beslag en voeg daarna nog een theelepel citroensap toe.
 5. Meng nu het rijstemeel en de bakpoeder door het beslag. Als laatst voeg je de melk toe en mix je het beslag nog enkele minuten.
 6. Het lijkt wat weinig het beslag, maar dat rijst straks tussen de appeltjes door.
 7. Verdeel het beslag over een cakevorm en steek de appeltjes in het beslag. Dit doe je door de stukjes om en om te leggen in de breedte van de vorm. De ene keer bijna tegen de linker lange kant van de vorm en daarna de rechter kant. Zo krijg je een mooi patroontje.
 8. Bak de cake de eerste 20 minuten op 200 graden en laat hem daarna nog 10 minuutjes staan op 150 graden. Het beste is om te testen of de cake gaar is d.m.v. een sateprikker. Je zou hem ook 30 minuten op 200 graden kunnen doen, maar let dan op dat de cake niet zwart wordt.
 9. 10 minuten voordat de cake klaar is ga je aan de slag met de saus. De saus verdeel je meteen na het bakken over de cake. Verwarm de jam met een scheutje water in de pan totdat het een egaal mengsel is. Dit verdeel je (met een kwastje) over de cake, dan gaat hij mooi glimmen! Haal de cake uit de vorm door je hand op de cake te leggen, anders breekt hij misschien in stukjes. Laat de cake wel eerst afkoelen!

FullSizeRender

2 gedachten over “Appelcake van rijstemeel

 1. Heeeeeeeeeeerlijk!!! Ik hou niet van bakken en ben er ook echt slecht in. Dus dit is het perfecte recept voor mensen als ik!! Kan echt niet mislukken!

Geef een reactie