Miljonairsgebak – shortbread

Miljonairs gebak, of ook wel millionairs shortbread. Ook lijkt het best wel veel op een twixtaart. Er kan voor mij niet genoeg karamel op een taart of koekje zitten. Ik vind karamel zo lekker. In mijn koffie, schuimgebak, bonbons.. heerlijk gewoon! Daarom is het ook logisch dat ik deze koeken altijd zo lekker heb gevonden.

Ik heb miljonairsgebak nog nooit glutenvrij gegeten, dus ik dacht ik ga zelf aan de slag met allemaal verschillende recepten! De bodem was meteen helemaal goed. In shortbread hoort eigenlijk geen ei, maar ik durfde een glutenvrije bodem van alleen meel en boter echt niet aan. Dat kan niet anders dan uit elkaar vallen en behoorlijk droog uitpakken.

Daarna maakte ik de karamel. En op de manier waarvoor je heel veel geduld moet hebben. Je kookt de gecondenseerde melk namelijk 4 uur. En dat heb ik dus niet.. niet met het bakken van taart in ieder geval! Maar ok, 4 uur later kon ik eindelijk aan mijn karamel beginnen. En die ging met het samenvoegen van de boter meteen in de schift. Top! Gelukkig koop ik bakproducten altijd dubbel, omdat ik ervaring heb met producten die de schift in gaan. Slagroom altijd.. echt ik snap er niets van! Poging twee ging helemaal goed en de karamel is klaar binnen 20 minuten. Waarom ik niet begonnen ben met die manier van bereiden is voor mij ook een vraag ;).

Je ziet deze koeken vaak in vierkante vormen, maar ik vond het wel leuk om aan de slag te gaan met mijn langwerpige taartvorm. Ik gaf de taart/koeken ook een shortbread zijkant. En de chocolade kan je ook egaal verdelen over de gehele taart.

Wat heb je nodig:

Bodem:

 • 250 gram bloem
 • 75 gram basterdsuiker
 • 175 gram roomboter (op kamertemperatuur)
 • 1 ei

Karamellaag:

 • 150 gram roomboter
 • 1 blik gecondenseerde melk (397 gram)
 • 50 gram witte basterdsuiker
 • 50 gram lichtbruine basterdsuiker
 • 1/2 tl zout

Extra:

 • 50 gram chocolade
 • Langwerpige taartvorm (met losse bodem) – de koeken kunnen uiteraard ook in een vierkante vorm

Aan de slag:

 1. Verwarm de oven voor op 180 graden;
 2. Vermeng alle ingrediënten voor de bodem. Kneed het beslag tot een bal en laat een half uur rusten in de koelkast;
 3. Verdeel het beslag over de vorm. Gewoon aandrukken met je vingers werkt het best. (Maak wel een ‘kommetje’, dus een onderkant en zijkanten. Daar gaat de karamel in). Bak de bodem in het midden van de oven in 30 minuten gaar. Het beslag zal wat omhoog komen, druk dit na het bakken plat met de bolle kant van een lepel;
 4. Maak de karamellaag: doe alle ingrediënten voor deze laag in een pannetje. Verwarm het geheel tot de suikers en boter zijn gesmolten.
 5. Breng de karamel al roerend aan de kook en kook het geheel op middelhoog vuur voor 10 – 15 minuten. De karamel krijgt dan een mooie bruine (licht) bruine kleur;
 6. Verdeel de karamel over de koekbodem;
 7. Zet de vorm 2 uur in de koelkast zodat de karamel harder kan worden;
 8. Smelt na twee uur de chocolade (liefst au bain marie) in een pannetje. Maak met een lepel slierten over de karamel. Je doopt de lepel in de gesmolten chocolade en je maakt bewegingen van links naar rechts over de taart. Leg wel een bakpapiertje onder je taart, want je hele aanrecht zit onder.
 9. Zet de vorm terug in de koelkast zodat de chocolade hard kan worden.

De taart kan je gewoon invriezen. Ik heb de taart een week ingevroren en hij smaakte nog hetzelfde!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s