Cosmetica en gluten

Wisten jullie dat er in sommige cosmeticaproducten & shampoos gluten zit? Ik kwam erachter door een volume shampoo. Ik heb namelijk ook reactie van mijn huid als deze in contact komt met gluten en had allemaal wondjes op mijn hoofd. Het stond ook letterlijk op de verpakking, maar destijds besefte ik nog niet dat er gluten in shampoo kan zitten. Daarnaast kan het natuurlijk ook zo zijn dat je per ongeluk een product binnenkrijgt. En dat is helemaal niet gek bij bijvoorbeeld lippenstift, mondwater of shampoo. Dus altijd goed op de verpakking blijven kijken!

Ik heb voor jullie een lijstje waar je op kan letten bij het kopen van lippenstift, shampoo etc. Het is een lijst met onbegrijpelijke namen, dus gelukkig staat er steeds vaker op een verpakking dat de shampoo/ cosmetica vrij is van gluten.

INCI-namen die bij overgevoeligheid voor gluten van belang zijn:

Algemeen 
Hydroxypropyltrimonium hydrolyzed vegetable protein
Steardimonium hydroxypropyl vegetable protein
Gliadin

Tarwe 
Stoffen met Triticum vulgare in de naam
Stoffen met Wheat in de naam

Gerst 
Hordeum vulgare
Hordeum distichon (extract)

Rogge 
Secale cereale

Haver 
Avena sativa Hydrolyzed oat protein
Potassium Cocoyl hydrolyzed oat protein
Potassium Palmitoyl hydrolyzed oat protein
Hydroxypropyltrimonium hydrolyzed vegetable protein
Steardimonium hydroxypropyl vegetable protein

Deze informatie is met de grootste zorg tot stand gekomen in samenwerking met de Nederlandse Coeliakie Vereniging. Met suggesties kunt u contact opnemen met de Nederlandse Cosmetica Vereniging.

2 gedachten over “Cosmetica en gluten

  1. Ik heb ook regelmatig last gehad van shampoo, geen idee dat gluten dat kunnen veroorzaken. Met lipstick pas ik wel altijd op aangezien dat binnenkomt via je mond. Wel altijd lastig om ingredienten van cosmetica te lezen, ze zouden eigenlijk gluten gewoon moeten vermelden.

Geef een reactie