Wat leuke informatie over de vlaai
Vlaai associeer toch wel snel met Limburg. Ik wel in ieder geval. Mijn familie komt uit Limburg dus ik ben opgegroeid met het eten van vlaai. Elke verjaardag, feest en begrafenis stond er wel eentje op tafel. Maar wat betekent vlaai nou eigenlijk?
De bestaan van de vlaai gaat terug naar de middeleeuwen, waarbij het product niet alleen in Limburg bekend was, maar ook in delen van Duitsland, Zwitserland en België. Het woord vlaai is afkomstig van het Germaanse woord “vlade”. En dat betekent plat. De Limburgse vlaai is een platte, ronde broodkoek gevuld met een fruit- of rijstvulling.
Zoals je leest is het een broodkoek. Een echte Limburgse taartbodem is daarom ook helemaal niet zo zoet als je misschien gewend bent in het Westen van het land. Lees snel verder hoe je een echte glutenvrije Limburgse variant maakt! De vlaai is ook nog eens koemelkvrij en eivrij. Helemaal vegan it is!


Hoe maak je een glutenvrije abrikozenvlaai?
Mijn favoriete Limburgse vlaai was vroeger die met abrikozen. Sinds een jaar of 15 weet ik dat ik geen gluten mag eten. Als kind heb ik dus (met veel buikpijn) wel vele vlaaien weggewerkt. Zo lekker vind ik het! Helaas is het nog niet gelukt om ergens een goede glutenvrije abrikozenvlaai te scoren. In Limburg ben ik er zelfs nog nooit eentje tegengekomen.
Maar het is gelukt! Mijn moeder heeft maar liefst 3 soorten glutenvrij weten te maken voor mijn verjaardag. Mijn Instagram ontplofte natuurlijk met de vraag of ik het recept kan delen. Dit recept MOET je hebben, want ze zijn net ‘echt’. Een zachte niet te zoete bodem, precies zoals het hoort. Ze heeft de taarten gemaakt met broodmeel en rijstemelk. De perfecte combinatie om een goede bodem te krijgen.
Deel jouw creatie!
Ga jij dit recept maken? Dan vind ik het super leuk om het resultaat te zien! Je kunt mij taggen op Facebook met @ikeetvrij of Instagram met @judith_ikeetvrij.

Limburgse abrikozenvlaai glutenvrij en koemelkvrij
Keukenbenodigdheden
- 1 Vlaaivorm 24-30 cm
- 1 Mengkom
- 1 Theedoek
- 1 Snijdplank + bakpapier
Ingrediënten
Deeg deel 1
- 175 gram glutenvrij broodmeel Schar Mix B
- 150 ml rijstmelk
- 1 zakje gedroogde gist 7 gram
Deeg deel 2
- 150 gram glutenvrij broodmeel Schar Mix B
- 125 gram plantaardige boter margarine
- 30 gram witte basterdsuiker
- 1 snufje zout ongeveer 5 gram
Vulling
- 800 gram abrikozen uit blik + sap uit blik 2 blikken
- 40 gram maizena
Extra
- 3 eetlepel grove suiker eventueel niet noodzakelijk
- 1 el margarine om de vorm in te vetten
Aan de slag
- Verwarm de oven voor op 220 graden.
Deeg deel 1
- Doe het glutenvrij broodmeel, de rijstmelk en de gist in een kom. Kneed tot 1 geheel.
Deeg deel 2
- Gebruik een schoon aanrecht. Meng op het aanrecht de plantaardige boter met het zout en de basterdsuiker.
- Leg het glutenvrij broodmeel op het botermengsel. Wrijf dit met je handen door elkaar, zodat er kruimels ontstaan. Ga door tot al het meel is opgenomen door het botermengsel.
- Leg de kruimels op het deeg van deel 1 in de kom. Laat 20 minuten zo staan. Kneed door elkaar tot er 1 massa ontstaat en vorm 2 bollen. Kneed niet te lang door, dat is bij dit deeg niet nodig. En voeg ook geen extra meel toe.
- Laat de bollen 20-30 minuten rijzen in de kom. Leg een theedoek over de kom.
Abrikozenvulling
- Maak tijdens het rijzen de abrikozenvulling. Snijd de abrikozen klein. Verwarm dit met het vocht van 1,5 blik in een pan.
- Voeg de maizena toe en roer door tot het dikker wordt. Haal van het vuur en laat afkoelen.
Maak de vlaai af
- Vet de vlaaivorm in met margarine.
- Kneed 1 bol deeg kort door. Leg bakpapier op de snijplank. Rol het deeg uit tot de maat van de taartvorm. Leg de taartvorm op het deeg en draai om.
- Verdeel de vulling over de bodem en smeer uit.
- Kneed de andere bol kort. Bestrooi het aanrecht met meel. Rol het deeg uit. Steek rondjes uit met de achterkant van een glas en leg deze over de taartvullling. Gebruik verschillende maten van glazen, hierdoor krijg je een leuk patroon op de taart.
- Laat de vlaai nog 30 minuten rijzen in de vorm.
- Eventueel: Maak de bovenkant een beetje nat en bestrooi met grove suiker.
- Bak de vlaai in 30 minuten gaar, totdat deze goudbruin is.