Glutenvrije spritsen

Een heerlijke brosse glutenvrije koek

Hoe lang heb jij al geen spritsen gegeten? Voor mij was het in ieder geval al heel lang geleden! Wat ik het leukste vind aan glutenvrij bakken, is toch wel een bestaand koekje of taart om toveren tot een glutenvrije variant. Met deze glutenvrije spritsen ben ik heel tevreden! Wat zijn ze lekker. De koeken zijn super bros en zo goed van smaak. Ik heb de koeken uitaard laten testen door ‘gluten eters’ en ze zijn goedgekeurd. Precies zoals ze moeten zijn!

Je kan de koeken maken in elke vorm die je wilt. Let dan wel op de baktijd. Maak je kleine spritsen, stel de baktijd dan bij naar 10-15 minuten. Ik vind deze S vorm wel heel erg leuk! Een laagje chocolade mag uiteraard niet ontbreken. Naast dat de koeken glutenvrij zijn, zijn ze vrij eenvoudig koemelkvrij te maken. Vervang de roomboter door plantaardige boter en maak de koeken met pure chocolade.

Ga jij dit recept maken? Dan vind ik het super leuk om het resultaat te zien! Je kunt mij taggen op Facebook met @ikeetvrij of Instagram met @judith_ikeetvrij

Porties: 12 stuks grote koeken

Wat heb je nodig:

 • 120 gram roomboter (of plantaardige boter) Let op! zachte boter of kamertemperatuur!
 • 100 gram kristalsuiker
 • 1 zakje vanille suiker
 • Snufje zout
 • 1 ei
 • 250 gram glutenvrij meel (ik gebruik Schär mix B)
 • 150 gram melk of pure chocolade

Keukenbenodigdheden:

 • Bakplaat
 • Bakpapier
 • Spuitzak + gekarteld spuitmondje (Wilton 1M of groter, hoe kleiner hoe laster spuiten)
 • Eventueel een rooster om de koeken te laten uitlekken

Aan de slag:

 1. Verwarm de oven voor op 165 graden;
 2. Bekleed een bakplaat met bakpapier;
 3. Doe de boter, de suiker, vanille suiker en zout in de kom. Mix dit voor een paar minuten;
 4. Voeg het ei toe. Mix het geheel op bijna volle snelheid totdat het deeg een heel lichte kleur heeft. Dit duurt ongeveer 5 minuten;
 5. Doe het glutenvrije meel bij het mengsel en mix kort mee. Het beslag moet spuitbaar zijn! Is het toch iets te hard, laat het beslag dan even staan en mix zo nu en dan door. Waarschijnlijk was de boter nog te koud.
 6. Vul een spuitzak met spuitmondje met het beslag;
 7. Spuit lange S vormen op een bakplaat (zie hieronder). Laat een paar centimeter tussen de koeken;
 8. Bak de koekjes in ongeveer 18 minuten gaar. Let vooral op de kleur. Elke oven is anders. Ze moeten mooi lichtbruin zijn. Laat de koeken na het bakken helemaal afkoelen;
 9. Smelt de chocolade au bain-marie. Laat de chocolade iets afkoelen. Dip de koeken voor de helft in de chocolade. Leg de koeken op een rooster om uit te harden en uit te lekken.

7 gedachten over “Glutenvrije spritsen

 1. hi Judith. deze spritskoekjes had ik van de week gemaakt. mijn klein kids vonden ze heerlijk ik ook .Alleen ik had geen goede spuitzak geen goed spuitmondje deze moet ik even kopen. .alleen vond ik het deeg niet echt spuitbaar terwijl mijn boter zacht genoeg was. Kan ik er dan nog wat anders aan doen of gewoon een tijdje laten staan.? maar ze zijn op de bakplaat gekomen hahah met veel kracht en met een slagroom spuit dat was niet echt ideaal. maar goed de volgende keer beter ga ze zeker nog een keer maken. Fijne dag . groetjes Alda

  1. Hi Alda, wat fijn dat ze goed smaken! Ja het beslag kan wat hard zijn.. en je hebt kracht nodig ja! Als je het beslag wat langer slaat wordt het nog zachter. Bij mij was het een keer ook te hard, heb toen de spuitzak even onder het water gehouden, dat werkt ook goed. Groetjes Judith

 2. Hi Judith, oke bedankt voor je bericht dan weet ik dat. We blijven proberen toch. Soms is de kracht in mijn handen wat minder door mijn artrose maar komt goed. Ik wil je nog nog bedankt voor je leuke recepten vandaag staan de soesjes op de planning. fijne dag Alda

  1. De spritsen zijn geweldig!! Al een aantal keren gemaakt. Ideaal, gemakkelijk, snel klaar en heéél erg lekker.

Geef een reactie