Glutenvrije cinnamon rolls / kaneelbroodjes

Deze kaneelbroodjes leken me altijd een no go en niet mogelijk om lekker glutenvrij te maken. Nou deze broodjes zijn dus eigenlijk heel makkelijk. Ik had nog een witte broodmix dus heb die gebruikt. Ik brand m’n vingers niet aan zelf brood bakken, en waarom moeilijk doen als het makkelijk kan!

Je maakt ze uiteraard ook heel makkelijk melkvrij. Vervang het laagje roomboter door plantaardige boter. Vervang de eetlepels melk van de topping door sojamelk.

Ga jij dit recept maken? Dan vind ik het super leuk om het resultaat te zien! Je kunt mij taggen op Facebook met @ikeetvrij of Instagram met @judith_ikeetvrij

Wat heb je nodig:

  • 1 broodmix wit 500 gram (ik gebruikte als eens de mix van de Lidl en happybakers*)+ ingrediënten om het brood te bakken
  • 75 gram roomboter
  • 100 gram luchtbruine basterdsuiker
  • 1 eetlepel kaneel
  • Scheutje olie voor het werkblad
  • Bakvorm/ovenschaal met bakpapier

Topping:

  • 150 gram poedersuiker
  • 2,5 eetlepel melk
  • 1 tl vanille essence

Aan de slag:

  1. Verwarm de oven op 180 graden;
  2. Maak het witte brood zoals op de verpakking. Maak een bol en laat het brood rijzen zoals op de verpakking staat;
  3. Rol daarna het brood uit tot ongeveer 40 cm x 30 cm. Verdeel wat olie over de werkblad. Het brood plakt dan niet vast (zie onderaan in foto’s uitgelegd)
  4. Maak de roomboter zacht in de magnetron, niet helemaal vloeibaar. Smeer het brood aan 1 kant in met de boter;
  5. Meng de lichtbruine suiker met het kaneel en verdeel dit over de boter;
  6. Rol daarna het brood op vanaf de lange kant;
  7. Snijd de zijkanten van het brood af, zodat het mooi recht is;
  8. Snijd het brood in 10 – 12 stukken, ligt eraan hoe dik je de broodjes wilt hebben. In een ronde vorm passen ook 6/7 dikke broodjes (zien onderaan). Druk ze na het snijden wat plat;
  9. Verdeel de broodjes, op hun kant, in een bakvorm;
  10. Laat de broodjes nog 20 minuten rijzen;
  11. Bak daarna de broodjes in 30 minuten lichtbruin;
  12. Maak de topping: meng de ingrediënten en giet daarna over de iets afgekoelde broodjes. Is de topping te dun, voeg dan meer poedersuiker toe. Bewaar wat saus voor later ;).
  13. Eet je de broodjes een dag later: verwarm ze 20 sec in de magnetron 800 watt en doe hetzelfde bij de saus.

* gebruik je het broodmix van de happybakers. Op de verpakking staat 100 gram water per 100 gram, dus 500 gram water voor het hele pak. Ik heb echter 400 ML gebruikt en ook maar 60 ml olijfolie.

15 gedachten over “Glutenvrije cinnamon rolls / kaneelbroodjes

    1. Hi Danielle, ik heb het er bij gezet. Ik bedoel vanille essence. Essence vergeten 😉 Bedankt voor je oplettendheid! Dat is dat kleine flesje aroma van de oetker ja!

  1. Heerlijke glutenvrije kaneel broodjes pluimpje niet veel wat ik lekker vind aan het glutenvrije maar deze zijn geweldig bedankt voor je recept en makkelijk te maken super aanrader voor iedereen met coeliakie 👍🥳

  2. Heb je ook een idee hoe lang je ze kunt bewaren en of je ze kunt invriezen?
    Ik ga ze binnenkort maken (gluten en lactosevrij)

    1. Ze zijn vers het lekkerst. Je kan ze een dag later oppiepen in de magnetron. Je kunt ze invriezen, daarna weer ontdooien en wel ook even oppiepen in de oven of magnetron.

  3. ik heb als ik brood maak met de mix van lidl harde stukjes er in van de gist denk ik. Heb je een tip hoe ik dit kan voorkomen?

    1. Oh wat gek! Ik heb het getest bij het Lidl bakmix en ik had daar geen last van. Anders het gist oplossen in een klein beetje water, dan gaat het niet klonteren 🙂

  4. Ze schuiven bijna de oven in! Ik ben benieuwd!

    Zou ik ze ook in kunnen vriezen? inclusief saus? (Ik maak de saus met de sojamelk)

Geef een reactie