Glutenvrije traditionele appeltaart met een twist

Elk jaar op 27 april viert Nederland feest, want mijn vriend is dan jarig! Zijn favoriete taart is appeltaart, dus dit jaar ben ik nogmaals aan de slag gegaan om toch eens een keer een goede glutenvrije appeltaart te bakken.

In al die jaren dat ik glutenvrij eet, is het me nog nooit gelukt om een goede appeltaart te maken. Ja appelcake e.d. lukt prima, maar een goede en vooral niet droge appeltaart lukt me gewoon niet. De bodem is de ene keer gortdroog en dan weer keihard. Dus ik vroeg om hulp op Instagram. Ik kreeg meerdere tips, maar bakken met pannenkoekenmeel viel mij toch het meeste op. Hoe grappig is dat, een taart bakken met pannenkoekenmeel.

Dus ik ging aan de slag met een recept van Heel Holland bakt. Uiteraard geef ik daar mijn eigen twist aan. Ik voegde wat amaretto toe, natuurlijk wat meer kaneel en geen noten erin. En jahoor het is gelukt! De taart zag er super mooi uit en kwam perfect uit de vorm. En die geur.. aiii wat heerlijk! Dat gaf hoop! Maar uit ervaring weet ik dat de bodem dan nog steeds in 100 stukjes kan brokkelen. Maar ook dat is niet het geval.. jaja een perfecte appeltaart!

En dit perfecte recept moet ik natuurlijk met jullie delen! Ik zou zeggen… die keuken in!

Wat heb je nodig:

Bodem:

 • 200 gram zachte roomboter (plus extra voor het invetten)
 • 160 gram bruine basterdsuiker (ik heb 100 gram donker bruin en 60 gram wit gebruikt, zal het verschil niet maken)
 • 1 theelepel kaneel
 • 300 gram glutenvrij pannenkoekenmeel van Koopmans
 • mespunt zout
 • 1 ei

Vulling:

 • 80 gram rozijnen
 • Amaretto – goede scheut
 • 7 stuks Jonagold appels
 • 4 eetlepels suiker
 • 1 zakje vanillesuiker
 • 3 volle theelepels kaneel
 • 1 ei voor het bestrijken
 • Eventueel: amandelsnippers
 • Taart laten glimmen: sinaasappeljam
 • (Op de bodem kan je paneermeel doen, ik heb er 2 koekjes over verkruimeld, omdat ik geen paneermeel had, maar is dus niet noodzakelijk)
 • Ronde springvorm 23 cm

Aan de slag:

Bodem:

 1. Verwarm de oven voor op 180°C.
 2. Meng de zachte boter met de bruine basterdsuiker en kaneel;
 3. Voeg hier het pannenkoekenmeel, zout en het ei aan toe;
 4. Kneed het beslag tot een soepele bol en leg deze minimaal 15 minuten in de koelkast;
 5. Rol 2/3 deel van het deeg uit en bekleed de taartvorm hiermee. Wordt het beslag weer te zacht en blijft deze aan de roller plakken? Leg het beslag dan weer even in de koelkast. Ik heb uiteindelijk de springvorm bekleed door het beslag tegen de randen aan te duwen met mijn vingers. Zet de springvorm in de koelkast om verder te rusten.

Vulling:

 1. Wel de rozijnen in de amaretto;
 2. Schil de appels en snijd in deze plakjes. Dus haal het klokhuis eruit, snijd de appel in vieren en maak dan dunne plakjes;
 3. Zeef de rozijnen. Je kan de amaretto ook gewoon toevoegen, ik heb een scheutje bij onderstaand mengsel gedaan;
 4. Meng de appelpartjes met de gewelde rozijnen, suiker, vanillesuiker en de kaneel. Laat die even 10 minuutjes intrekken. Heerlijk! 
 5. (Verkruimel eventueel 2 koekjes over de bodem). Schep de vulling in de taartvorm. Probeer de stukjes allemaal met de platte kant naar beneden te leggen. Ik hield een paar stukjes appel over, maar die doe ik gewoon lekker in mijn ontbijtje;
 6. Rol het resterende deeg uit en bedek de bovenkant van de taart hiermee. Ik maakte een ruitpatroontje;
 7. Bestrijk de bovenkant met een losgeklopt ei (en bestrooi eventueel met de amandelen);
 8. Bak de appeltaart in circa 60 minuten gaar;
 9. Laat de taart goed afkoelen;
 10. Wil je dat de taart extra gaat glimmen? Verwarm dan 1 eetlepel sinaasappeljam in de magnetron. Smeer de bovenkant van de taart in met de jam. Shiny!

14 reacties op ‘Glutenvrije traditionele appeltaart met een twist

 1. De twee koekjes die je verkruimeld, zijn dat gewone gv mariakaakjes oid?
  Ga het proberen te maken met Koningsdag! Mijn moeder is een appeltaartexpert dus ik hoop dat ie door de keuring komt! 🙂

  Like

 2. Deze taart gemaakt voor mijn verjaardag en werkelijk iedereen vond ‘m heerlijk! Ook echt makkelijk te maken 🙂 Ik had alleen geen amaretto in huis, dus heb ik de rozijnen in Likeur 43 geweld, ook een aanrader!

  Like

 3. Hoi Judith , ik wil morgen jouw glutenvrije appeltaart gaan maken. Mijn vraag is; kan ik de pannenkoekenmeel vervangen door Schär Mix C te gebruiken? Groetjes , Susan

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s