Glutenvrije traditionele appeltaart met een twist

In al die jaren dat ik glutenvrij eet, was het me nog nooit gelukt om een goede appeltaart te maken. Ja appelcake e.d. lukt prima, maar een goede en vooral niet droge appeltaart lukt me gewoon niet. De bodem is de ene keer gortdroog en dan weer keihard. Dus ik vroeg om hulp op Instagram. Ik kreeg meerdere tips, maar bakken met pannenkoekenmeel viel mij toch het meeste op. Hoe grappig is dat, een taart bakken met pannenkoekenmeel. En ik gaf de appeltaart een amaretto twist!

Dit perfecte recept moet ik natuurlijk met jullie delen! Ik zou zeggen… die keuken in!

Wat heb je nodig:

Bodem:

 • 200 gram zachte roomboter (plus extra voor het invetten)
 • 160 gram licht bruine basterdsuiker
 • 1 theelepel kaneel
 • 300 gram glutenvrij pannenkoekenmeel van bijvoorbeeld Koopmans of Albert Heijn Vrijvan
 • mespunt zout
 • 1 ei

Vulling:

 • 80 gram rozijnen
 • Amaretto โ€“ goede scheut
 • 7 stuks Jonagold appels
 • 4 eetlepels suiker
 • 1 zakje vanillesuiker
 • 3 volle theelepels kaneel
 • 1 ei voor het bestrijken
 • Eventueel: amandelsnippers
 • Taart laten glimmen: sinaasappeljam
 • (Op de bodem kan je paneermeel doen, ik heb er 2 koekjes over verkruimeld, omdat ik geen paneermeel had, maar is dus niet noodzakelijk)
 • Ronde springvorm 23 cm

Aan de slag:

Bodem:

 1. Verwarm de oven voor op 180ยฐC.
 2. Meng de zachte boter met de bruine basterdsuiker en kaneel;
 3. Voeg hier het pannenkoekenmeel, zout en het ei aan toe;
 4. Kneed het beslag tot een soepele bol en leg deze minimaal 15 minuten in de koelkast;
 5. Rol 2/3 deel van het deeg uit en bekleed de taartvorm hiermee. Wordt het beslag weer te zacht en blijft deze aan de roller plakken? Leg het beslag dan weer even in de koelkast. Ik heb uiteindelijk de springvorm bekleed door het beslag tegen de randen aan te duwen met mijn vingers. Zet de springvorm in de koelkast om verder te rusten.

Vulling:

 1. Wel de rozijnen in de amaretto;
 2. Schil de appels en snijd in deze plakjes. Dus haal het klokhuis eruit, snijd de appel in vieren en maak dan dunne plakjes;
 3. Zeef de rozijnen. Je kan de amaretto ook gewoon toevoegen, ik heb een scheutje bij onderstaand mengsel gedaan;
 4. Meng de appelpartjes met de gewelde rozijnen, suiker, vanillesuiker en de kaneel. Laat die even 10 minuutjes intrekken. Heerlijk!
 5. (Verkruimel eventueel 2 koekjes over de bodem). Schep de vulling in de taartvorm. Probeer de stukjes allemaal met de platte kant naar beneden te leggen. Ik hield een paar stukjes appel over, maar die doe ik gewoon lekker in mijn ontbijtje;
 6. Rol het resterende deeg uit en bedek de bovenkant van de taart hiermee. Ik maakte een ruitpatroontje;
 7. Bestrijk de bovenkant met een losgeklopt ei (en bestrooi eventueel met de amandelen);
 8. Bak de appeltaart in circa 60 minuten gaar;
 9. Laat de taart goed afkoelen;
 10. Wil je dat de taart extra gaat glimmen? Verwarm dan 1 eetlepel sinaasappeljam in de magnetron. Smeer de bovenkant van de taart in met de jam. Shiny!

Vergeet me niet te taggen op instagram @judith_ikeetvrij als je dit recept gemaakt hebt. Zo leuk om de baksels terug te zien!

18 gedachten over “Glutenvrije traditionele appeltaart met een twist

 1. De twee koekjes die je verkruimeld, zijn dat gewone gv mariakaakjes oid?
  Ga het proberen te maken met Koningsdag! Mijn moeder is een appeltaartexpert dus ik hoop dat ie door de keuring komt! ๐Ÿ™‚

  Like

 2. Deze taart gemaakt voor mijn verjaardag en werkelijk iedereen vond ‘m heerlijk! Ook echt makkelijk te maken ๐Ÿ™‚ Ik had alleen geen amaretto in huis, dus heb ik de rozijnen in Likeur 43 geweld, ook een aanrader!

  Like

 3. Hoi Judith , ik wil morgen jouw glutenvrije appeltaart gaan maken. Mijn vraag is; kan ik de pannenkoekenmeel vervangen door Schรคr Mix C te gebruiken? Groetjes , Susan

  Like

 4. Wauw! Het was echt heerlijk en niet van gewone appeltaart te onderscheiden. Pannekoekmix, wat een vondst! Ik heb net gelezen dat verkruimelde bitterkoekjes (het AH merk is glutenvrij) heerlijk zijn voor op de bodom i.p.v. panneermeel. Ga ik met dit recept ook proberen. Barbara

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s