Courgetterolletjes met gekruide tofu en Nurishh plakken

Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel

Deze week, 7 maart t/m 13 maart, is het de Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel. Deze landelijke campagne vindt jaar plaats en roept deelnemers op om deze week niet alleen het vlees te laten staan, maar ook om zuivel te vervangen. Elke dag vlees en zuivel consumeren is namelijk niet meer van deze tijd. Ben jij het daar mee eens en heb je wel eens vaker meegedaan met deze week?

Waarom meedoen?

Een paar feitjes op een rij. Wanneer je als volwassenen een week geen vlees en zuivel eet, dan bespaar je 150 liter water, 121 km autorijden, 770 gram dierenvlees en 2,4 kilo zuivel. Klik hier om nog meer te lezen over de Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel. Zo maken we de wereld allemaal een stukje beter.

Probeer jij net als ik er ook op te letten om geen of minder vlees en zuivel te eten? Wat je antwoord ook is, doe je deze week mee? Door niet elke dag vlees en zuivel te eten, maak je een enorm verschil voor de toekomst en jezelf. Vind je het moeilijk om een hele week geen vlees en zuivel te eten, begin dan eens met 1 dag per week. Zo heb ik het ook gedaan met het minder eten van vlees.

Mijn kinderen hebben beiden een koemelkallergie, dus wij eten thuis sowieso al (bijna) geen zuivel. Ik doe 90% van de tijd met ze mee. Daarnaast proberen wij maximaal 3 keer per week vlees te eten. Veel recepten op mijn website zijn naast glutenvrij ook nog eens koemelkvrij of helemaal vegan. Een week zonder vlees en zuivel moet dus geen probleem zijn! Om te laten zien dat plantaardig eten niet saai hoeft te zijn, heb ik een leuk recept voor je.

Nurishh 100% plantaardig

Als je aan mij vraagt wat ik het lastigste vind aan plantaardig eten, dan is dat toch wel het weglaten van kaas. Nurishh heeft daar een hele lekkere en goede vervanging voor gemaakt. Misschien heb jij mijn recept al gezien van de salade met gebakken Nurishh Camembert-stijl. Klik hier voor het recept.

Ik kan me voorstellen dat het maken van een hoofdgerecht tijdens de Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel het lastigst is. Ik maakte daarom een verrassend lekker en leuk gerecht met courgette, gekruide tofu en Nurishh plakken Original. De plakken zijn ideaal om te gebruiken in warme gerechten. Het smelt namelijk heel goed! En de smaak vind ik nog lekkerder als het gesmolten is. Het maken van dit gerecht is een fluitje van een cent. Ik ben benieuwd wat jij vindt van plantaardige ovenschotel.

Deel je creatie!

Ga jij dit recept maken? Dan vind ik het super leuk om het resultaat te zien! Je kunt mij taggen op Facebook met @ikeetvrij of Instagram met @judith_ikeetvrij. Volg je Nurishh al op Instagram? Je kan Nurishh taggen met @Nurishhnl.

Porties: 3-4 personen
Voorbereiding: 30 minuten (incl. 15 minuten wachttijd)
Oventijd: 40 minuten

Keukenbenodigdheden:

  • Ronde ovenschaal of ronde quichevorm
  • Keukenmachine
  • Kaasschaaf

Ingrediënten:

  • 1 courgette
  • 4 Nurishh plakken Original
  • 100 gram verse spinazie
  • 375 gram tofu
  • ½ tl verse uitgeperste knoflook
  • 2 tl citroensap
  • Handje verse basilicum
  • 1 tl gedroogde oregano
  • Peper en zout
  • 500 ml tomaten(pasta)saus (met basilicum of Italiaanse kruiden)
  • 6 cherrytomaatjes

Aan de slag:

  1. Haal de tofu uit de verpakking en knijp het droog in keukenpapier. Breek in stukken en doe het in de keukenmachine;
  2. Voeg de knoflook, citroensap, basilicum, oregano en peper en zout toe. Vermaal de tofu enkele seconden. Het krijgt de substantie van ricotta;
  3. Snijd de courgette in de lengte doormidden. Rasp 12 plakken courgette. Leg ze op keukenpapier en besprenkel met peper en zout. Laat ze 15 minuten liggen. Het zout onttrekt water uit de courgette. Dep de courgette droog;
  4. Verwarm ondertussen de oven voor op 190 graden;
  5. Vet de ovenschaal in. Verdeel de helft van de tomatensaus over de bodem van de ovenschaal;
  6. Snijd de plakken Nurishh in de lengte in 3 stukken;
  7. Ga nu aan de rol. Leg de plakjes courgette op een plank/aanrecht. Leg daar blaadjes spinazie op. Daarop leg je een plakje Nurishh. Daarop 2 eetlepel gekruide tofu. Rol de courgette op. Leg de rolletjes op hun zij in de tomatensaus;
  8. Verdeel de rest van de tomatensaus over de courgetterolletjes;
  9. Snijd de cherry tomaatjes doormidden en verdeel ze over de tomatensaus;
  10. Bak je ovenschotel in 40 minuten gaar.

Geef een reactie